Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

AĞRI'DA TEHLİKE ÇANLARI! POTANSİYEL BİR FACİAYA DOĞRU...

Erzincan -İliç'te meydana gelen acı facia, gözleri benzer projelerdeki risklere çevirdi. Ağrı'nın Diyadin ilçesinde de siyanürle altın aramak için hazırlıklar sürdürülüyor.

DİYADİN 16.02.2024 18:06:00 0
AĞRI

Önlem alınmazsa tehlike çanlarının bu kez de Ağrı için çalacağı görülüyor.

Erzincan -İliç'te meydana gelen acı facia, gözleri benzer projelerdeki risklere çevirdi. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yönetilen Koza Altın işletmeleri'nin Ağrı'nın Diyadin ilçesinde başlattığı altın arama projesi, ciddi endişelere neden oluyor. 20 ton Altın rezervi tespit edilen bu bölgede yapılan hazırlıklar, çevre ve doğa için büyük riskler barındırıyor.

722 KİLOMETRELİK ALAN ZARAR GÖREBİLİR

Türkiye Çevre Platformu Danışma Kurulu üyesi Mehmet Nuri Taşdemir'in aktardığına göre, Mollakara Köyü'nde kurulan prefabrik yapılarla başlayan hazırlıklar, dağların traşlanması ve iş makinelerinin faaliyete geçmesiyle hız kazanmış durumda, Ancak bu girişimin sonuçları oldukça korkutucu olabilir. Maden sahasının yüksek bir rakımda olması ve yanından geçen Murat Nehri'nin bulunduğu coğrafyanın genişliği, olası bir facianın etkilerini büyük ölçüde artırıyor. Bir göçük veya deprem durumunda, Zehirli maddelerin yayılmasıyla 722 kilometrelik bir alanın zarar görmesi bekleniyor.

PROJE DURULMALI

İliç'teki facianın yaşandığı bölgedeki tehlike, Ağrılıları da derinden etkiliyor.

Taşdemir'e göre, Proje hızla durdurulmalı ve iptal edilmelidir, Özellikle Mollakara Köyü ve çevresindeki insanların yaşamı ve Doğal yaşam alanları için büyük bir tehlike söz konusudur. İkinci bir facia yaşanmadan, bu projeden vazgeçilmelidir.

Ağrı'daki bu maden sahasının faaliyetleri, sadece bölgeyi değil, Aynı zamanda Van Gölü Havzasını ve Serhat Bölgesini de olumsuz etkileyecektir. Şu ve Hava kirliliğiyle birlikte Tarım, hayvancılık ve sağlık turizmi gibi sektörler büyük zarar görecektir. Bölgedeki göçlerin artması ve hastalıkların yayılması kaçınılmaz olacaktır. Önlem alınmadığı takdirde, Ağrı ve Çevresi büyük bir felaketle karşı karşıya kalabilir.


25°

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.