Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

ET KAVURMA NASIL YAPILIR? KONYA USULÜ ET KAVURMA TARİFİ

Et yemekleri Türk mutfağının temel yapı taşları arasında yer alıyor. Et, farklı yörelerde birçok farklı formda yapılıyor. Peki, Konya usulü et kavurma nasıl yapılır? Et kavurma tarifi...

YEMEKLERİMİZ 25.12.2023 10:22:00 0
ET KAVURMA NASIL YAPILIR? KONYA USULÜ ET KAVURMA TARİFİ

Etli yemeklerinde dünyanın bir numarası olmayı başaran Türkiye, her hayvanın her bölgesinden çıkan et ile farklı geleneksel lezzetlere imza atmıştır. Geçmişten günümüzde ülkemizde etle yapılan onlarca farklı yemek tarifi bulunuyor. Etin en kolay ve hızlı şekilde lezzetli şekilde hazırlanmasında ise kavurma yöntemi ilk sırada yer almaktadır. 

Pratik ve yumuşacık bir et kavurma tarifi için Konya yöresinde sık tercih edilen yöntemlerin tercih edilmesi mümkündür. Konya ve çevresinde tercih edilen et kavurma yöntemleri hem lezzetli hem de son derece pratik şekilde et yemekleri hazırlamanızı ve lezzetli sofralar kurmanızı sağlayacaktır.

ET KAVURMASI YUMUŞAK NASIL OLUR?

Etin en pratik ve lezzetli şekilde tüketiminde kavurma yöntemi ilk sırada yer almaktadır. Et kavurmasında ise yörelere göre tercih edilen bazı püf noktalar etinizin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlar. Sadece kavurma deyip geçmeden yörelerine göre etin en iyi şekilde kavurulmasını ve lezzetli sofralar kurulmasını sağlayabilirsiniz. 

Et kavurmaya karar verdiğinizde ilk dikkat etmeniz gereken etin kavurmaya uygun bölgeden olmasıdır. Her et kavurmaya uygun olmayabilir. Kışlık, dolaba koyacağınız kavurmaların yumuşa olması için tuzunu son anda ilave etmeye ve bolca yağ kullanmaya özen gösterilmesi gerekiyor. Ayrıca etlerin önce güzelce sotelenmesi ve ardından yağ ile birlikte kavrulması da önemlidir. Yağ ile özdeşleştikten ve yumuşadıktan sonra tuzu ilave edilebilir.  

KONYA USULÜ ET KAVURMA İÇİN GEREKLİ MALZEMELER NELER?

Konya yöresinde sık tercih edilen et kavurma tarifleri ile lezzetli sofraların hazırlanması mümkündür. Kavurma sırasında izlenecek yöntemler ile etin hem lezzetli hem de son derece yumuşak olması sağlanabilir. Hem pratik hem lezzetli ve yumuşak şekilde Konya usulü kavurma yapmak için dana kuşbaşı et tercih edilir. 
 
Konya usulü lezzetli et kavurma tarifi için gerekli malzemeler ise kısaca şunlardır:
 
• 500 gr dana kuşbaşı,
• 50 gr tereyağı,
• 1 çay kaşığı karabiber,
• Tuz,
• Su. 
 
Et tercihlerine göre lokum gibi et kavurma yapmak için kavurma süreleri ve kullanılacak malzemeler de farklılık gösterebilir. Bu nedenle et kavurma yapmadan önce etin cinsine göre de doğru tarifler tercih edilmelidir. Konya başta olmak üzere birçok yörede farklı tarifler ile et kavurma tarifleri uygulanabilmektedir. 

 KONYA USULÜ ET KAVURMA TARİFİ 
Konya yöresinde sık tercih edilen et kavurma yemeği için en iyi tarifleri uygulayarak hem yumuşak bir et hazırlayabilir hem de etin lezzetini artırabilirsiniz. Et kavurma sürecinde lezzetten ödün vermemek ve en önemli etlerin yumuşak olmasını sağlamak için Konya yöresinde de sık tercih edilen et kavurma tariflerini tercih edebilirsiniz. 
 
Pratik ve lezzetli Konya usulü et kavurma tarif ise kısaca şöyle:
 
• Düdüklü tencerede tereyağı kızdırılır ve üzerine kuşbaşı doğranmış etler ilave edilir. 
• Orta ateşte kapakla tencerenin gazı kapatılarak etler kendi suyu ile 15 dakika kadar mühürlenir. 
• Karabiber ilave edilir ancak tuzu bu aşama eklenmez. 
• Üzerini çok az geçecek şekilde geçecek biçimde su ilave edilir. 
• Düdüklü tencerede etler pişine kadar pişirilir. 
• Et piştikten sonra suyu hala varsa tencerenin ağzı açık şekilde suyu çektirilir. 
• Suyu çektikten sonra biraz daha kavrulur ve ocaktan alınarak tuzu ilave edilir. 
Tuzunun en son ilave edilmesi etin sert olmamasını sağlayacak en önemli püf noktasıdır. 

Kaynak: Haber Merkezi


23.6°

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.