Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

YAZ AYLARINDA KIŞ LASTİĞİ KULLANILIR MI?

Yaz aylarında kışlık lastikleri kullanmaya devam ettiğinizde neler olabileceğini biliyor musunuz.

DİĞER 14.04.2024 10:37:00 0
YAZ AYLARINDA KIŞ LASTİĞİ KULLANILIR MI?

Yaz sıcaklarının kendisini iyice hissettirdiği ve yazın keyfini çıkarmaya başladığımız günlerde, yaz aylarında kış lastiği kullanmaya devam ettiğimizde neler olacağını sizin için özetledik.

1-Kış Lastiği Yazın Kullanılır mı?

Kış lastiklerinin kauçuk yapısı yaz koşulları için uygun değildir çünkü kış lastikleri 7 derecenin altındaki hava koşullarında yola daha iyi tutunacak şekilde tasarlanmış ve kauçuk yapısı yaz ve dört mevsim lastiklerden daha farklıdır. Bu yüzden yaz aylarında kış lastiği kullanılmasının tavsiye edilmeme nedeni, yapısı gereği sıcak havalarda yolla temas eden yüzeyi daha geniş olacağı için yuvarlanma direnci artar ve bu da kaza riskini aynı oranda artırır.

2. Yazın Kış Lastiği Kullanıldığında Yakıt Tüketimi Artar

Gaza bastığınız anda enerji transfer etmeye başlarsınız. Bunun sonucu olarak lastikler dönerek aracın hareket etmesini sağlar. Yaz aylarında kullanıldığında yuvarlanma direnci artan kış lastikleri yüzünden, araçta bir enerji kaybı oluşur ve bu da yakıt tüketiminin artmasına sebep olur.
3. Çevreye Salınan Zararlı Gaz Miktarı Artar

En gelişmiş teknolojilerle üretilen yeni nesil otomobiller ve otomobil lastikleri, yakıt tüketimi ve karbondioksit salınımını minimum seviyede tutmayı hedefler. Kış lastikleri yazın kullanıldığında yuvarlanma direnci ve buna bağlı olarak yakıt tüketimi artacağı için, çevreye salınan zararlı gaz miktarı da maalesef artacaktır.
4. Yazın Kış Lastiği Takmak Erken Aşınmaya Sebep Olur

Kış lastikleri 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda optimum performans sergilemek için özel olarak üretilmiştir. Yaz mevsiminde kullanıldığında bu özelliğini kaybetmeye başlar. Sıcak havalarda daha çok aşınacağı için erken aşınma, performans kaybı gibi sorunlara neden olur. Kış lastiklerini yaz mevsiminde kullandığınızda lastiklerinizi daha erken değiştirmek ve aracınızı daha sık bakıma götürmek zorunda kalabilirsiniz.

5. Kış Lastiği ile Yazın Araç Kullanmak Sürüş Güvenliğini Azaltır

Aracınızın yolla tek temas noktası olan lastikler, sürüş güvenliğinin en önemli unsurudur. Yapısı gereği yaz koşullarına uygun olmayan kış lastiklerini yaz aylarında kullandığınızda, aracın yol tutuşu azalır ve fren mesafesi artar.

Kış Mevsiminde Yaz Lastikleri Kullanmak 

Yazın kış lastiği kullanmanın zararlarına değinmişken, bir de tam tersi durumda yaşanacaklardan bahsedelim.

Yaz Lastikleri Kışın Kullanılır mı?

Yaz lastikleri kışın kullanılmaz çünkü yaz lastikleri kış lastiklerinden daha az yuvarlanma direncine sahiptir. Bu, yol tutuşunu iyileştirdiği gibi gürültü seviyesini de azaltır. Ancak lastiklerinin sırtı, karda ve buzda işlevsel değildir. Kışın yaz lastiklerinin hız performansı düşüktür.

Her şey mevsiminde güzel diyerek, bütün kış yorulan kış lastiklerinizi dinlenmeleri için lastik otellerimize davet ediyor, Euromaster ailesi olarak herkese güvenli sürüşler diliyoruz.

KAYNAK: HABER MERKEZİ


13.4°

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.